Den helt igennem positive hestetræning
– frihed og kommunikation

Heste og mennesker har haft med hinanden at gøre i årtusinder. I arbejde, krig, sport, fritid, leg; alle mulige typer fællesskaber eller brugsforhold. Nogle syn på hesten har ændret sig gennem tiderne, andre har ikke.

Der er vel lige så mange tilgange til hestetræning og hesteliv som der er hesteejere, undervisere, ryttere. Jeg er bare én af dem, i dag med to særlige heste – og med nogle særlige ideer der har udviklet sig, fra den dag træningen med min første hest Frenja for alvor begyndte. Den dag jeg forstod, at det hele skulle laves om.

At møde hesten i øjenhøjde

Ideerne har udviklet sig nærmest eksplosivt, også til min egen overraskelse. Det som jeg har oplevet (og tænker at jeg skal opleve mange år fremover) – er en overvældende lyst til at forstå hesten, at træne med den på dens egne præmisser, give den så meget frihed som muligt og støtte den i at være og udtrykke alt den er.

Jeg skal ikke have hverken Frenja eller Jora med på marken, eller slagmarken, eller nå bestemte mål på en bestemt tid. De er ikke sat i verden for at betjene, bære, arbejde for føden, opfylde ambitioner eller underholde. Ikke her. Ikke mere. Derfor kan jeg leve og træne med hestene uden andre grundlæggende ønsker, end at gøre hestenes liv så trygt, naturligt, glædesfyldt og udviklende som muligt.

Jeg kan også give mig tid til at forstå deres særlige personlighed, deres meget opmærksomme natur, f.eks. Jeg kan arbejde på at gøre sensitivitet til en styrke i stedet for en kilde til nervøsitet og angst, og styrke deres selvtillid.

Frenja var 4 da jeg fik hende, Jora var 6. Da havde begge allerede nogle ar på sjælen, Frenja reagerede eksplosivt på enhver potentiel fare, Jora var sky og afvisende. Ridning og træning, den smule de havde prøvet, forbandt de ikke med noget positivt, det viste deres reaktioner. For begges vedkommende var det eneste logiske valg at starte forfra, overskrive de dårlige erfaringer og lade hestene finde tilbage til deres naturlige kerne og balance.

Frihed og kommunikation er blevet en filosofi: Gentle Horse. Ideerne og metoderne berører alle dele af hestens liv, og de er hele vejen igennem baseret på positiv træning, hvor man møder hesten i øjenhøjde.

 

Hestens emotionelle udvikling

Det var efter en rodeo-tur med en panikslagen, bukkende hest (Frenja), hvor jeg nær var havnet inde i en tøjrepæl med hovedet først – at jeg vågnede op og besluttede mig for at lede efter en grundlæggende træningsform, som var anderledes end traditionelle træningsformer – som mødte hesten dér hvor den var. Jeg var klar over, at vi skulle starte helt forfra.

Hvad der fulgte efter, er blevet en rejse ind i mere og mere frihed, mindre og mindre pres, en træning hvor fokus ligger meget mere på hestens emotionelle udvikling og frihedsfølelse, end på færdigheder og indlæring.

Slip hestene fri!

Alt for få interesserer sig for og spørger til hestens mentale og emotionelle anlæg og behov – for ikke at tale om dens biologiske og sociale behov. Interesserer sig for dens forbløffende sensitivitet og ånd. Begynder man først at lytte til alt dette, som ligger gemt i “det tæmmede dyr der skal lære og lyde”, kan det da også få store konsekvenser. De vante forestillinger kan begynde at vælte som dominobrikker, skride som en lavine. Jeg har lært meget af hestemennesker, der på forskellig vis har ladet lavinen rulle og ændret synet på hestetræning og hesteliv fundamentalt. Når man først har fået en viden om, hvad “traditionel” behandling af hesten faktisk betyder – hvad smerte der påføres hesten ved brug af diverse bid eller sporer eller piske, hvad der sker med nerverne i hestens ryg efter bare kort tids ridning, osv. osv. – hvordan kan man så forsvare, at den kultur bliver ved? Burde den ikke være forældet? Burde det ikke være enkelt at svare på spørgsmål som:” Du kalder din hest din ven – hvor tit påfører du dine venner fysisk smerte?” Det er et spørgsmål om dyrevelfærd, etik, respekt for andre levende væsner, ændring af holdninger som bunder i menneskers vaner, lyst til underholdning, hang til magt og kontrol, og økonomiske interesser.

Positiv træning, et hesteliv med frihed – taler for en anden fremtid, en ny relation mellem mennesker og dyr. Slip hesten fri – og vind en ven for livet!

Som dagene og årene går, høster man flere erfaringer. De erfaringer kan deles, og jeg deler også gerne ud af mine. Så velkommen til Gentle Horse  – og min blog med tekster, billeder, videoer, inspiration!
De to tidlige Gentle Horse videoer ligge desuden på youtube her og her. Og i 2021, efter at være flyttet ud til en lille landejendom med hestene, startede jeg en video-serie op (Gentle Horse, “the Ranch”) der fortæller om det nye liv her, og om Gentle Horse ideerne i en renere form. De ligger også på youtube, den første her.