Den helt igennem positive hestetræning
– blidhed som problemknuser

Heste og mennesker har haft med hinanden at gøre i årtusinder. I arbejde, krig, sport, fritid, leg; alle mulige typer fællesskaber eller brugsforhold.

Der er lige så mange tilgange til hestetræning som der er hesteejere, undervisere, ryttere – jeg er bare én af dem, en ret ny hesteejer med en særlig hest – og med nogle særlige ideer der har udviklet sig, efter min træning med Frenja begyndte.

Forstå hesten

Ideerne har udviklet sig nærmest eksplosivt, også til min egen overraskelse. Det som jeg har oplevet (og tænker at jeg skal opleve mange år fremover) – er en overvældende lyst til at forstå hesten, at træne med den på dens egne præmisser, på dens egen ”banehalvdel”.

Jeg skal ikke have Frenja med på marken, eller slagmarken, eller nå nogle bestemte mål på en bestemt tid. Derfor kan jeg gå til træningen uden andre grundlæggende ønsker, end at gøre hendes liv så trygt, glædesfyldt, sjovt, udfordrende som muligt.

Jeg kan give mig tid til at forstå hendes særlige personlighed, hendes meget opmærksomme natur, f.eks. Jeg kan arbejde på at gøre hendes sensitive sind mere roligt og hendes selvtillid større.

Hun var 4 da jeg fik hende. Da havde hun allerede nogle ar på sjælen, og hun reagerede eksplosivt på enhver potentiel fare. Ridning og træning, den smule hun havde prøvet, forbandt hun ikke med noget positivt, det viste hendes reaktioner.

Hestens emotionelle udvikling

Efter en rodeo-tur med en panikslagen, bukkende hest, hvor jeg nær var havnet inde i en tøjrepæl med hovedet først – vågende jeg op,  og besluttede mig for at lede efter en grundlæggende træningsform, som kunne være god for netop Frenja. Jeg var klar over, at vi skulle starte helt forfra.

Hvad der fulgte efter, er blevet en rejse ind i mere og mere frihed, mindre og mindre pres, en træning hvor fokus ligger mindst lige så meget på hestens emotionelle udvikling, som på færdigheder og indlæring.

Det er en proces vi er i gang med. Jeg lærer lige så meget som Frenja gør, vi lærer af hinanden – og der er så meget fantastisk at opdage! Det er også svært nogle gange, og frustrerende. Men det er det hele værd.

Det er processen i træningen, skridt for skridt, og tankerne og ideerne bag de mange valg man gør sig på vejen, som jeg her gerne vil dele med andre.

Så velkommen til Gentle Horse  – og min blog med tekster, billeder, videoer, inspiration!
De to første Gentle Horse videoer ligge desuden på youtube her og her.

 

KONTAKT