Igennem et stykke tid så jeg det komme. Behovet for at tage et valg, tage konsekvensen og vælge det kompromisløse.
Min måde at være med heste på, har bevæget sig et godt stykke de sidste 4-5 år, hen mod det kompromisløse. Hvad betyder det? Mange ting. Men kodeordene er respekt (for hesten) og frihed (for hesten).

I tiden der er gået, først med min islænder Frenja, og senere også hendes “lillesøster” Jora, er jeg gået fra at lære af mange forskellige træningstyper, nogle mere konventionelle, nogle mere moderne, fra at opdage positiv hestetræning og derfra ikke være i stand til at se mig tilbage, fra at finde inspiration hos mere alternative opfattelser af hestetræning og hestehold – og til endelig at se mig selv i øjnene og erkende, at kun mine heste og jeg har svaret på, hvordan vores fællesskab skal se ud, hvordan den tid vi deler kan gøre os klogere, stærkere, gladere.

Sensitive, følende, tænkende dyr, som heste, påvirkes kraftigt af deres fysiske omgivelser naturligvis, og deres interaktioner med mennesker. Dette så jeg tydeligt, de steder mine heste har været opstaldet. Alt det jeg ønskede for hestene, og ønskede at give dem, efterhånden som jeg opdagede hvor jeg stod i forhold til alle mulige måder at betragte hestehold på – måtte jeg ret ofte gå på kompromis med. Det pinte mig, og det skubbede mig hen mod beslutningen, valget. Det kompromisløse. Muligheden viste sig, og jeg tøvede ikke med at springe.

På en lille landejendom (med kælenavnet The Ranch) har jeg fået Frenja og Jora hjem. Og ved at komme hjem, i ordets virkelige betydning, er der sket et seriøst skift for hele Gentle Horse -træningen. Den kan nu foregå, direkte eller indirekte, 24/7. Den kan blive det, som den i bund og grund er, nemlig en livsform, for heste og deres træner/ passer/ ven i menneskeskikkelse.

De første måneder er gået med at finde sig til rette, indrette sig, og opdage hvad frihed betyder, når den er et seriøst tilbud, ikke bare en eftermiddag, ikke bare en uge, men for altid.
Hvad gør dette ved Gentle Horse -ideerne? Hvad er træning? Hvad er hestevelfærd? Hvad nyt kan hestene og menneskene fortælle hinanden, hvis de har frihed til at udtrykke sig – og er jeg god nok til at lytte?

Igennem 2021 vil Gentle Horse udsende nogle videoer, med små fortællinger fra ”Ranchen”. Vi starter med en Januar-intro.