Første ikke-billede af en moderne shaman:

De moderne shamaner holder af deres residens i skoven, på stranden, ved havnen. Der er ingen grund til at forstyrre dem, før de selv vil. Den dag hjertet er flået åbent nok, og fuglene har haft lyst til at lande tilstrækkelig mange gange på skulderen, der næsten tager form af gren når det skal være, og flammerne i øjet veksler i et sugende træk mellem nær- og langsynet; så vrister en shaman-skikkelse sig måske fri af landskabet og nærmer sig byen, menneskene.

Fordi nogen står der, på broen fra det yderste af neglene, og ligner et stort spørgsmål, på trods af at have svaret på de utallige spørgsmål, ordentligt, måske endda før tid.

Shamanen i dag skal ikke gøres til billede, ikke mere end højst nødvendigt. Der er tale om en helt reel, konkret tilstand. Et nu der virker eller ikke virker, på sine omgivelser, på den omverden der venter på noget eller ikke venter. Sanser eller ikke sanser det tilbudte rum uden for rummet.

En voldsom, sansemættet virkelighed har flået sig selv åben, for at en anden skal møde noget lignende. Alt er selvforstærkende og alt er et spørgsmål, helt konkret og reelt.

I dag, i dette nordiske hjørne, er shamanerne optaget af deres virkeligheder i naturen, men parate. Parate til at skubbe et menneske ud gennem drømmen, ud i sig selv (de tager fødselssmerte og alting på sig, de tager besværet på sig), de er parate nu, ser bilerne køre langsomt forbi indhegningen hvor dyrene går, indhegningen hvor skovhuggeren rydder op, indhegningen hvor et menneske arbejder bag en rude og bag en rude igen, de ser, de sanser og flår skindet af deres egen erindring igen, de står hos nogen på broen og hvisker.