I den tid jeg har trænet med Frenja, har jeg opsøgt og konsumeret al den viden om heste og hestetræning, jeg har kunnet komme i nærheden af. Det har været som at gå rundt i en by, der enten lignede en western by eller en ranch, en travbane, en spansk dressurskole, et stort islænderstutteri, en hest-og-menneske yogalejr – en skøn blanding af det hele.
Jeg gik ud og ind af de forskellige huse, haller, stalde, folde, og spurgte mig selv: hvad er bedst for min hest i alt det her?
Lidt tid brugte jeg hos “klassiske” islænderryttere, og noget tid hos en Parelli-instruktør. Men negativ forstærkning, hvordan den end ser ud, er bare ikke svaret. Så jeg måtte videre.

Et af de bedste steder jeg har besøgt, er “Connection Training” -skolen. Og den er jeg slet ikke færdig med. Connection Training er et program udviklet af tre kvinder, Hannah Dawson, Shawna Karrasch og Rachel Bedingfield, med base i hhv. England, USA og Spanien.
Deres fælles fundament er clicker træning og positiv forstærkning, og deres kurser og videoer når omkring både daglig håndtering og pleje, arbejde fra jorden, dressurridning, turriding, og genstart af heste.
De taler om “heart and science”, når de forklarer hvordan heste bedst indlærer og husker. Det som forbindes med noget positivt hos hesten (som hos så mange andre), læres hurtigere og huskes bedre.

På billedet ser man Shawna med hesten Mint, som hun holdt en træningspause med på syv år. Da de mødtes igen, havde Mint helt klart husket det lille “smile-trick” hun havde lært ham. Eller også huskede han bare Shawna, på en rigtig positiv måde :))

I Spanien driver Connection Training et center for “rescue horses”, altså heste der skulle have været aflivet, eller levede under utålelige forhold. Netop her viser den positive træning hvad den kan: Give en hest mulighed for at være eller blive sig selv igen, ved at lade den opleve kontakten og interaktionen med mennesker med positivt fortegn (hjerte og viden).
Det er muligt at tage på kurser/ferier på centret, hvor man lærer principperne bag træningen og deltager i arbejdet med hestene. Ikke en dårlig måde at bruge nogle dage af sin ferie på!

Jeg har haft stort udbytte af nogle af CT’s kurser og af at følge med i diskussionerne på forummet online m.m. Ikke alt anvender jeg som de gør (clicker og target som fysiske redskaber f.ex.) – og jeg er ikke stor tilhænger af at lære heste trick bare for trickenes skyld – men der er meget god hesteviden i CT, koncentreret på ét sted. Noget af materialet kan man gå til gratis, f.ex. via youtube.

 https://connectiontraining.com/