Jeg har tænkt en del over betydningen af ”konsekvens” i forhold til positiv træning. Hvis man har valgt at undgå pres og dominans over for hesten, så vidt det overhovedet er muligt – når man ser bort fra potentielt farlige situationer, og situationer hvor det ikke er praktisk muligt at give hesten frit valg – giver det så mening at gå den halve vej, træne positivt nogle gange, og træne traditionelt (med pres, negativ forstærkning) andre gange? Det kan være, hvis hesten er vant til traditionel træning og fungerer meget godt med den, f.eks., eller hvis man ser træningen med frie valg for hesten som et ”frikvarter”, et ekstra krydderi på tilværelsen, der kan gøre hesten mere motiveret.

Selvfølgelig er det muligt at kombinere forskellige aktiviteter, træningsmåder, så længe hesten forstår hvad der er hvad, og ikke forvirres.
Men personligt er jeg ikke i tvivl om, hvad jeg skal holde mig til. Ikke kun fordi min hest er som hun er: stadig ung, med dårlige erfaringer, et eksplosivt, nervøst sind, sensitiv – men fordi det giver mest mening og glæde. Jeg vil finde ud af, hvad vi kan nå til, Frenja og jeg, ved udelukkende (eller så vidt det er praktisk muligt) at gå den positive, frie vej.

De fleste metoder og ”filosofier” inden for positiv hestetræning, jeg har lært at kende indtil nu (og jeg skal vende tilbage til nogle af dem senere), vil ikke låse sig fast i en alt-eller-intet holdning. De har noget at tilbyde til alle mulige typer hesteejere og heste.
Nogle få går helt over grænsen, kan kun arbejde med en helt fri hest, og det er ikke muligt at se sig tilbage. Det kan sammenlignes lidt med at være hel eller halv vegetar, f.ex.

For mig at se kan mange heste, der trænes på traditionel vis, med fornuft og respekt fra rytterens side, og ellers fungerer ”normalt”, helt sikkert føle større motivation, glæde og forbundethed med deres rytter, hvis en del af træningen gøres fri, og med positiv forstærkning.
Endnu flere heste med vanskeligheder, heste der ikke bare kan trænes og fungere på traditionel vis, heste der dømmes ude af alle mulige grunde, har med positiv træning en chance for at få det hesteliv, de fortjener. Det kræver især tålmodighed fra ejerens side – det giver enorm glæde igen.