Et menneske i smerte, et menneske der føler angst, et menneske der føler sig hæmmet af uigennemsigtige, kaotiske følelser eller slidsomme tankemønstre og vaner, vil naturligt søge lindring for smerten, angsten, kaosset indeni, og finde sine strategier til det. Strategier for psykisk smertelindring.

Smertelindring har mange former, og flere kan virke på én gang. Nogle enkelte former for lindring er samtidig en behandling, der går bagom symptomerne, og sætter bevægelse i gang. Det er en bevægelse, ikke er en flugt. Nærmere en venden-sig-om mod det grundlæggende problem, for at betragte det, blive klar over hvad det er, hvordan det ser ud, hvordan det kan påvirkes, ændres, måske endda integreres i ens liv.

Når skriveterapi er bedst, så både lindrer og behandler ordene den som skriver.
Ved at finde ordene, give dem form, betragte og mærke og ændre formen, og på den måde få et nyt perspektiv på de følelser ordene beskriver – kan psykiske smertepunkter heles.
Der er tit forhindringer på vejen og modstande som skal overvindes, ikke mindst i begyndelsen. Men også modstanden er en del af bevægelsen mod noget nyt. Det væsentlige er den skrivendes mod til at vende sig om, sammen med ordene, og se sin tilstand i øjnene, sine følelser i øjnene. I et tempo ingen andre bestemmer.
På en måde der kun findes én af, fordi hvert menneske er unikt.