Med en video spundet over et digt fra samlingen Fraktur, sender Annemette Kure Andersen en smuk hilsen til Underhuset fra Italien – og samtidig en hilsen tilbage til årtusindskiftet, og videre –

Fraktur blev udgivet på Borgens Forlag i 2000. Årtiet forinden, det som jeg her er nødt til at kalde de smukke 90’ere i dansk poesi, står stadigvæk mere uklart og fragmenteret i folkebevidsthed og mediebillede end f.ex. både 70’erne og 80’erne. Der blev ekspanderet og eksperimenteret og åbnet døre og vinduer overalt i de poetiske 90’ere. Efter murens fald var det. Midt i Balkan-krigen var det. Verdensvendt håb og sorg, og vild poetisk blomstringstid var det (hjulpet på vej af 80’erne). Formbevidsthed og universblandende/sprængt udsyn, sansning og filosofi, voldsomhed og blidhed, eksplosiver, festfyrværkerier.

Nogle har prøvet at indfange 90’ernes poetiske strømninger under ét, men det har vist sig temmelig svært. Og en del af de poetiske landvindinger og bygningsværker fra 90’erne er p.t. lagt under vand, hvis ikke begravet på havets bund, sammen med forlag som hedengangne Borgen, der stod i absolut forreste række og rakte tårnene i vejret, når smalle udgivelser skulle udbredes og – ja, eksistere, for poesiens skyld, kunstens skyld, mere end forretningens skyld (den del af forretningen, som Borgen ville tænke – for det lod sig tænke).

En anden tid. Der var også engang, i Poesiens Hus – da det lå i Gothersgade – at man overvejede at holde et jubilæum for 90’er-generationen, det var i 2011. Janus Kodal konstruerede til formålet et oversigtbillede over generationens digtere, og det tillader jeg mig at gøre brug af her, som både mindesten og bølge af liv, for poesi har det med at vågne og vække på ny, på slotte og borge og alle mulige andre steder, hver eneste dag.
At oversigten samtidig gør brug af Tour de France -metaforer, gør den kun så sommerligt aktuel oveni!

90’ernes poesi (debutår)
Early birds: Simon Grotrian (87), Lars Bukdahl (87), Hans Præst Sørensen (88), Karen Marie Edelfeldt (89), Carsten René Nielsen (89), Lise-Lotte Kristensen (89), David Læby (89)
Hovedfeltet (91): Annemette Kure Andersen, Lene Henningsen, Espen Andersen, Jesper Berg, Niels Thomsen, Nicolaj Stochholm, Janus Kodal, John Bang Jensen, Naja Marie Aidt, Peter Aagerup Jensen, Hans-Erik Larsen
Forføglerne (92): Christian Dorph, Morten Søndergaard, Kirsten Hammann, Niels Lyngsø
Late birds: Lone Munksgaard Nielsen (93), Katrine Marie Guldager (94), Jan Thielke (94), Iben Claces (94), Tomas Thøfner (95), Hans Holten Hansen (97), Mikkel Thykier (97)

Og hermed signalet givet til Annemette Kure Andersen: